Medvedí cesnak - zber

By Unknown - 7:09 PM


Sezóna sa už bohužiaľ blíži ku koncu, ale to neznamená, že je všetkým dňom koniec priatelia. Ešte stále v hojnom počte rastie a bude rásť ešte niekoľko dní. Reč je o medveďom cesnaku, ktorému právom platí názov MEDVEDÍ. Vraj v minulosti ľudia odpozorovali medvede, ktoré sa prebudili po zimnom spánku a ich prvá potrava bol medvedí cesnak. Ten dodal medveďom toľko síl, že sa s chuťou a energiou prebrali do nového roka. A tak ľudia vo veľkom začali zbierať a využívať liečivé účinky tejto rastlinky, ktorá sa skrýva hlboko v nedotknutej prírode, ďaleko od ľudí a iných zvedavých očí.


Medvedí cesnak totižto nerastie hocikde. Potrebuje špeciálne podmienky, aby mohol vo veľkom rásť. Samozrejme dnes to už neplatí, pretože mnoho ľudí si už odkopali medvedí cesnak z prírody a zasadili si ho do záhradky. No aj napriek tomu je veľmi náročné nájsť ho trebárs v obchode, alebo kvetinárstve v podobe sadeničiek (to si teda neviem predstaviť). Navyše medvedí cesnak rastie veľmi krátko. Tak rýchlo ako vyrastie tak aj zvädne.


No a prečo je teda tak ospevovaný ? Tak v prvom rade prečisťuje organizmus no a samozrejme zvyšuje imunitu. Je veľmi dobrý na vysoký krvný tlak (samozrejme s mierou). No pozor pri nižšom krvnom tlaku. Ja mávam nižší krvný tlak a po poriadnej porcií polievky sa mi teda trošku zatočilo v hlave. :D takže určite s mierou.


My sme sa dnes rozhodli pre krásnu prechádzku spojenú so zberom liečivých lístkov cesnaku (btw. nazbierali sme ho asi za 30 min., toľko ho tam bolo). Nezbierali sme však malé lístky a ani obhryzené (chodia tam žrať srny). No a keby ste cítili tú vôňu !!! Človek je vyliečený len z toho vzduchu. Niečo nádherné. A tá príroda ? Ako keby do nej nevkročila ani len jedna ľudská noha a to tam bolo viac ľudí ako pred Tescom na parkovisku. Naozaj musím uznať, že ľudia si brali do košíkov len toľko, koľko reálne spotrebovali a skutočne nikto tam nerobil zbytočný neporiadok.


Ale tak by to malo vyzerať pravdepodobne všade. Škoda, že to tak nevyzerá. Odporúčam zbierať celkovo všetko, čo ponúka príroda sama, pretože míňame neskutočné sumy peňazí na potraviny, ktoré si môžeme nazbierať v prírode. A je to zadarmo a predovšetkým je to zdravé.
A nezabúdajte - príroda nám dáva všetko, čo k životu potrebujeme. Skutočne všetko.

Krásne sviatky prajem 
Vali x

PS: Lujza sa bola s nami vybehať :D. Cestou domov sme sa zastavili ešte pri jednej krásnej starej stavbe, tak vám sem pridám pár fotiek.

  • Share:

You Might Also Like

0 komentárov