Kostolík v Sedliackej Dubovej

By Unknown - 5:00 PM


Len pár minút autom za Oravským Podzámkom sa nachádza dedinka Sedliacka Dubová, ktorá je sídlom zrúcaniny kostolíka zasväteného sv. Kozmovi a Damiánovi. Zrúcanina barokového kostolíka, ktorého prvé záznamy siahajú do roku 1736 je lákadlom pre mnohých milovníkov histórie či turistov. Predchodcom barokového kostolíka so staršou renesančnou vežou bol drevený kostol, ktorého vznik sa datuje do 14. storočia. 

O starom kostole chýry legenda, ktorá hovorí, že v minulosti gróf Komorovsky, žijúci na Oravskom hrade nachádzal zaľúbenie v znásilňovaní mladých panien čakajúcich na výdaj. Jedného dňa, keď sa dozvedel že v kostole bude mať svadbu krásna panna, rozhodol sa uniesť pannu. Tento nemilosrdný čin mu skrížil miestny farár, ktorý chcel zabrániť únosu mladej panny. Zabrániť únosu panny sa mu nepodarilo, pretože gróf Komorovsky mu prepichol hruď dýkou. No krátko predtým ho stihol farár prekliať a tak sa mu nepodarilo pannu ani znásilniť a ani zbičovať a dokonca do grófa udrel blesk.

Na starý kostolík sa zabudlo presne v 19. storočí, kedy sa v obci vybudoval nový kostol a kedže v obci nesmeli byť dva kostoly, zo starého kostolíka sa odniesol oltár, strhla strecha a na storočie sa naň úplne zabudlo. Kostolík podľahol zrubu času a prírode a čakal na svoje úplne spustnutie. Čo sa však nestalo, pretože v roku 1998 prebehli prvé dobrovoľnícke opravné a reštauračné práce, ktoré prebiehajú každý rok v období júl až august. 

A tak sa ešte dnes môžeme kochať krásou a históriou starého kostolíka, ktorý vďaka mladým odvážlivcom ostal pevne stáť na kopci nad krásnou Sedliackou Dubovou

  • Share:

You Might Also Like

0 komentárov